
Maailmalla Suomi taidetaan tuntea parhaiten kylmästä ilmastostaan ja saunasta, mutta nyt kansainvälinen PV Magazine -julkaisu on kiinnittänyt huomiota myös Suomen orastavaan aurinkosähkön rakentamiseen.
Kaksi viimeistä vuotta ovat näkyneet selkeänä aurinkosähkön lisääntymisenä, jonka taustalla ovat vilkastuneet kuntaprojektit ja muun muassa Keskon aktiivinen aurinkosähkön käyttöönotto.
Aurinkosähköä on tuotettu jo kauan
EurObserv’ERin aurinkosähköbarometrin mukaan Suomen aurinkosähkökapasiteetti nousi vuonna 2015 11,2 megawatista 14,7 megawattiin. Tämä on aivan pieni rahtunen verrattuna vaikkapa Saksaan, mutta edustaa joka tapauksessa 33 prosentin kasvua yhdessä vuodessa. Viime vuodelta tilastot eivät vielä ole valmiit, mutta jo muutaman tiedossa olevan viime vuonna toteutetun suuren projektin perusteella voi kehityksen arvioida jatkuneen kiihtyvänä.
Aurinkosähköä on hyödynnetty Suomessa toki jo kauan, kun kesämökeille rakennettiin pieniä sähkölaitoksia jo 1980-luvulla. Kesko testasi aurinkosähköä vuonna 1996, jolloin yhtiö rakensi ensimmäisen aurinkovoimalansa marketin katolle Tampereella. Tässä tilassa Suomen aurinkosähkö sitten olikin lähes 20 vuotta.
Suomen syöttötariffijärjestelmä ei jostain syystä koske aurinkosähköä. Yrityksillä ja kunnilla on kuitenkin mahdollisuus saada jopa 30 prosenttia investointitukea järjestelmiinsä. Maatilat ja taloyhtiöt ovat tämän tuen ulkopuolella, mutta maatalouksilla on omat suhteellisen hyvät tukimahdollisuutensa. Kuluttajien osalta on käytettävissä kotitalousvähennys työkustannusten tukena.
Aurinkosähkö on nyt kannattava investointi
Suurin este aurinkosähkön yleistymiselle on viime aikoihin asti ollut hinta. ”Taloudellisesti ei aurinkosähkön käyttäminen kotitalouksissa ole kannattavaa tällä hetkellä”, sanoi Aurinkoteknillisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Christer Nyman vuonna 2012. Tilanne on kuitenkin muuttunut perusteellisesti viime vuosina. Paneelihintojen nopean laskun seurauksena Kesko alkoi pitkän tauon jälkeen tutkia asiaa syksyllä 2015. ”Totesimme, että hinnat ovat kohtuullisella tasolla ja voimme saada noin 9-11 prosentin tuoton investoinnillemme”, sanoi Keskon rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila PV Magazinen mukaan.
Viime vuodesta lähtien on Kesko rakentanut toistakymmentä suurta aurinkosähkölaitosta markettien katoille. Pelkästään Turussa on kaksi 900 kilowatin tehoista järjestelmää ja Vantaan Tammistossa 500 kilowatin järjestelmä. Keskon järjestelmät tuottavat noin 3,6 megawattituntia vuodessa ja eniten luonnollisesti kesällä, jolloin myös energian kulutus ilmastoinnissa ja myymälöiden jäähdytyslaitteissa on suurimmillaan. Määrä vastaa noin 200 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. K-ryhmän aurinkosähköstä lisää TÄÄLLÄ.
Rahamaailma tulee mukaan aurinkosähköön
Suomalaiset sähkönkuluttajat ovat myös kiinnostuneita ajatuksesta käyttää aurinkosähköä ilman omia investointeja. Helen on rakentanut Helsinkiin ensin 340 kilowatin järjestelmän Suvilahteen ja sitten 850 kilowatin järjestelmän Kivikkoon. Helenin asiakkaat ovat saaneet vuokrata oman nimikkopaneelinsa 4,40 euron kuukausihintaan.
Rahamaailman kiinnostuksesta aurinkoenergiaa kohtaan kertoo ainakin sijoitusyhtiöiden TAALERIN ja EVLIN panostukset aurinkoenergiaan. Molemmilla on aurinkosähköön panostavia hankkeita, jotka muun muassa antavat suurille sähkön käyttäjille mahdollisuuden ostaa omalla katolla tuotettua aurinkosähköä ilman omia investointeja.
On hienoa todeta, että maailmalla huomioidaan Suomen aurinkosähkön kehittyminen. Entistä suurempia laitoksia on SUUNNITTEILLA ja rakenteilla, joten ehkäpä myös aurinkosähkö nousee meillä vähitellen ansaitsemaansa asemaan.
Jouko Lampila | Lähde: PV Magazine | Otsikkokuva: Aurinkopaneeleita Keskon Tammiston marketin katolla