Jäähdytyksen tarve ja kysyntä kasvavat, kun ilmastonmuutoksen vaikutukset lisääntyvät. Teknologian tutkimuskeskus VTT ja saksalainen ZAE Bayern rakensivat päästöttömän aurinkoenergialla toimivan jäähdyttimen, jonka pilottilaitteisto testattiin käytössä Suomessa ja Saksassa.
Tulevaisuuden potentiaalinen markkina-alue on maailmanlaajuinen ja erityisesti lämpimissä maissa. Aurinkokäyttöisen jäähdytyksen tuotanto ja kulutus kohtaavat yhtä aikaan. Kun aurinko paistaa, kiinteistön jäähdytystarve on suurimmillaan.
Jäähdyttää kuin kaasujääkaappi
VTT ja saksalainen ZAE Bayern kehittivät aurinkoenergialla toimivan 10 kW:n jäähdyttimen. Tämä absorptiojäähdytin toimii samalla periaatteella kuin esimerkiksi mökkikäytössä olevat kaasujääkaapit. Kaasun sijasta käytetään aurinkokeräimen tuottamaa aurinkolämpöä. Menetelmä tarvitsee sähköä ainoastaan virtauspumppujen käyttöön. Jäähdytin toimii tarvittaessa myös lämpöpumppuna.
Hankkeen tulokset osoittivat, että taloudellisesti kannattavan ja kilpailukykyisen aurinkokäyttöisen absorptiojäähdyttimen koko on 50 kW tai suurempi, jolloin sitä voidaan käyttää myös lämpöpumppuna.
Suomalainen Savo-Solar Oyj osallistui sekä hankkeen suunnitteluvaiheeseen että käytännön kokeisiin. Tuloksena oli, että yhtiön konttorin jäähdytys toteutettiin onnistuneesti hankkeessa rakennetulla pilottilaitteistolla. Savo-Solarin ja ZAE Bayernin tavoitteena on kehittää tulevaisuudessa kaupallinen tuote, jota käyttämällä kuluttaja säästäisi sähkölaskussa, kun jäähdyttämiseen ei tarvitse käyttää sähköä juuri lainkaan. Samalla pienennettäisiin päästöjä.
Testaukset täyttivät tavoitteet
Jäähdytintä testattiin Savo-Solarin toimiston jäähdytykseen kesällä ja lämmitykseen talvella. Tarvittava käyttöenergia kerättiin rakennuksen katolla olevilla aurinkokeräimillä. Jos keräimet eivät tuottaneet riittävästi energiaa esimerkiksi talvella tai pilvisenä päivänä, korvaavana energialähteinä toimi kaukolämpö. Biopolttoainekattila tai teollisuuden prosessilämpö ovat myös mahdollisia energialähteitä.
Kaukolämmöllä toimivista isoista megawattiluokan absorptiojäähdyttimistä esimerkkejä löytyy jo Helsingistä ja Turusta.
Toinen käytännön koe tehtiin biokattilalla toimivalla absorptiokoneella ZAE Bayernin laboratoriossa Munchenissä, Saksassa. Laitteistoa on mahdollista täydentää myös aurinkoenergian käyttövoimalla.
Asiasta laajasti kertova VTT:n 160-sivuinen julkaisu: Solar heating and cooling in Northern and Central Europe löytyy TÄÄLTÄ.
Projekti alkoi lokakuussa 2013 ja päättyi vuodenvaihteessa. Hankkeen rahoittivat Savo-Solar Oyj, Tekes ja Saksan Federal Ministry of Economics and Technology (BMWi).
Jouko Lampila | Lähde: VTT | Kuvat: Kari Sipilä