Ilmakehän CO2-taso nousi ennätystahtia toista vuotta peräkkäin

NOAA raportoi Mauna Loan mittausasemalta saadusta tuloksesta, jonka mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut kolme miljoonasosaa (PPM) vuonna 2016 – samoin kuin 2015.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) on Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation Mauna Loan tutkimusasema sijaitseen Hawaijin korkeimman tulivuoren laella 3 400 metrin korkeudessa. Siellä tutkijat voivat kerätä ilmakehänäytteitä, joihin paikalliset päästöt eivät vaikuta.

Mittaustulosten mukaan CO2-pitoisuus nousi 3 ppm vuonna 2016 tasolle 405,1 ppm. Nousu oli saman suuruinen kuin vuonna 2015 mitattu ennätyksellinen hyppäys.

– 6 ppm nousu kahden vuoden aikana on ennennäkemätön tutkimuslaitoksen 59-vuotisessa historiassa. Samalla syntyi kyseenalainen ennätys, että CO2-taso nousi viidettä vuotta peräkkäin 2 ppm tai enemmän vuodessa, sanoo NOAAn johtava tutkija Pieter Tans.

– Viime vuosikymmenellä hiilidioksiditason nousu on ollut 100-200 kertaa nopeampaa kuin mitä maapallo on kokenut muutoksessa viime jääkauden jälkeen, jatkaa Tans. – Tämä on todellinen shokki ilmakehälle ja koko luonnolle.

Ilmakehän keskimääräinen CO2-pitoisuus ylitti 400 ppm vuonna 2015 – nousua esiteolliselta ajalta 43 prosenttia. Tämän vuoden helmikuussa Mauna Loalla mitattiin jo 406,42 ppm.

Growth-of-CO2-in-Atmosphere-NOAA

Grafiikka kuvaa NOAAn Mauna Loan asemalla mitattuja vuotuisia keskimääräisiä hiilidioksidin lisääntymismääriä ilmakehässä. Lisätietoa löytyy ESRL:n sivuilta TÄÄLTÄ.

Mitaukset on varmistettu riippumattomasti

NOAA on mitannut ilmakehän CO2-pitoisuuksia Mauna Loan tutkimusasemalla vuodesta 1974 lähtien. Tulosten tarkkuuden varmistamiseksi Hawaijin vuorenhuipulta otetut näytteet lähetetään myös NOAAn Earth System Research -laboratorioon Coloradoon varmistettavaksi. Scripps Institute of Oceanography, joka ensimmäisenä aloitti CO2-mittaukset Mauna Loalla vuonna 1956, ottaa myös itsenäisesti näytteitä paikalla.

Päästöt fossiillisten polttoaineiden käytöstä ovat pysyneet Tansin mukaan historiallisen korkealla tasolla vuodesta 2011 lähtien ja ovat pääasiallinen syy ilmakehän CO2-pitoisuuden nousuun valtavalla nopeudella. Tämä nopea nousuvauhti on todettu myös noin 40 muulla seuranta-asemalla.

Kasvihuoneilmiön lyhyt selitys

Hiilidioksidi on yksi monista kaasuista, jotka pääasiassa pidättävät lämmön ilmakehässä. Tämä ”kasvihuoneilmiö” pitää maapallon lämpötilan soveliaana elämälle. Kasvava CO2-taso pidättää entistä enemmän lämpöä ilmakehään ja valtameriin, jolloin maapallon keskilämpötila nousee.

Ilmakehän CO2-taso oli noin 280 ppm viimeiset 10 000 vuotta aina teollisen vallankumouksen alkuun asti noin vuoteen 1760. Myös tänään alkavilla Vaasa EnergyWeek -seminaaripäivillä pohditaan muiden asioiden ohella keinoja tilanteen korjaamiseksi.

Tietoa CO2-määristä Mauna Loalla ja muilla mittausasemilla löytyy TÄÄLTÄ.

Jouko Lampila | Lähde: NOAA