Tavoitteena on saada vauhtia maan orastavalle geotermisen energian kehittämiselle. Tähän mennessä Britanniassa ei ole otettu käyttöön syvää geoenergiaa.
Britannian uusi ministeriö, Department for Business, Energy and Industrial Strategy (DBEIS) on tässä kuussa määritellyt syöttötariffin syvälle geotermiselle energialle maassa.
Projektien etenemistä kannustetaan syöttötariffilla suuruudeltaan 140 puntaa megawattitunnille (160 €/MWh). Projektit voivat olla erillisiä voimaloita tai yhdistettyjä sähkö- ja lämpövoimaloita.
Kartta Britannian lämpövirtauksista. Lähde: British Geological Survey.
Ministeriö on myös asettanut kannustustaksat ”vähemmän vakiintuneille” teknologioille, kuten aaltovoimalle (310 puntaa/MWh) ja vuorovesivoimalle (300 puntaa/MWh).
Suomessa St1 Deep Heat on ryhtynyt poraamaan kahta 7 kilometriä syvää energiakaivoa Espoossa. Suomessa haasteena on erityisen kova kallioperä ja tällä hetkellä St1:n poraaminen on tauolla, kun haetaan parempaa porausteknologiaa. Kaivot ovat nyt syvyyksissä 3 325 metriä ja 4 500 metriä.
Projektin kustannukseksi on arvioitu useita kymmeniä miljoonia euroja. Hanke on yksi Suomen uusiutuvan energian kärkihankkeita, jolle Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt investointitukea.
Jouko Lampila | Lähde: Renewable Energy World