Aurinkokennojen kehittämisessä ylitettiin jo pitkään himoittu 40 prosentin raja kennon hyötysuhteessa, kertoo Tekniikka & Talous.
Yhdysvaltain energiaministeriön ja Boeingin tytäryhtiö Spectrolabin yhteisessä hankkeessa syntyi aurinkokenno, joka muuntaa 40,7 prosenttia keräämästään auringonvalosta sähköksi.
Monikerrostekniikka mahdollistaa
Ennätyskenno syntyi monikerrostekniikalla. Aurinkokenno koostuu eri kerroksista, jotka imevät itseensä eri aallonpituuksia auringon säteilystä. Päällimmäinen kerros muuttaa sähköksi pienen osan ja loppu valo etenee alempiin kerroksiin, jotka hoitavat oman siivunsa. Perinteinen yksikerroskenno saa säteilystä talteen vain osan, mutta monikerroskenno kerää energiaa siivu kerrallaan laajemmalta spektrialueelta infrapunasta ultraviolettiin.
Spectrolabin mukaan materiaalien erinomaiset ominaisuudet antavat olettaa, että tulevaisuudessa voidaan tuottaa vieläkin paremman hyötysuhteen omaavia kennoja.
Huippukennot avaruuteen
Spectrolab on Boeingin tytäryhtiö, joka on tuottanut avaruussovelluksissa käytettävät, maailman tehokkaimmat aurinkokennot. Yhtiön mukaan se on tuottanut sähkön yli 600 satelliitille ja tuottanut kaikkiaan yli 4 miljoonaa aurinkokennoa tutkimuksen, tiedonsiirron ja puolustusvoimien tarpeisiin.
Sen parhaat massatuotannossa olevat aurinkokennot tuottavat sähkövirtaa 30,7 prosentin hyötysuhteella.
Uusien kennojen etuna on, että sama määrä energiaa saadaan talteen pienemmällä kennopinta-alalla. Tämä alentaa kustannuksia, koska aurinkokennojen hinta on edelleen korkea.
Jouko Lampila | Lähde: Tekniikka & Talous ja Worldwatch Institute | Otsikkokuva: Spectrolab