Saudi-Arabia aikoo rakentaa vuoteen 2023 mennessä 30 aurinko- ja tuulivoimaprojektia, yhteisteholtaan 9,5 gigawattia.
Saudi-Arabian energiaministeri on ilmoittanut maansa tähtäävän 10% osuuteen uusiutuvaa energiaa vuoteen 2023 mennessä.
Maanantaina maan pääkaupungissa Riadissa puhunut energiaministeri Khalid al-Falih paljasti kunnianhimoisen uusiutuvan energian ohjelman – suuren askeleen maalle, joka on kautta maailman tunnettu fossiilisista energiavaroistaan ja niiden tuomasta valtavasta vauraudesta. Ministeri al-Falih kertoo maansa tähtäävän 9,5 gigawatin (GW) uusiutuvan tuotantokapasiteetin rakentamiseen vuoteen 2023 mennessä ja investoivan rakentamiseen luokkaa 30-50 miljardia US-dollaria.
Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä ja aikoo tuottaa 10% maan energiasta uusiutuvilla energianlähteillä. Tätä varten tullaan toteuttamaan 30 projektia tulevan vuosikymmenen aikana.
Tämä on suuri askel maalle, joka tuottaa käytännössä kaiken energiansa öljyllä ja maakaasulla. ”Sähköntuotannon energialähteet tulevat muuttumaan, tänään kuningaskunta käyttää suuret määrät öljyä erilaisina jalosteina”, sanoo al-Falih. ”Uusiutuvan energian osuus koko kapasiteetista tulee olemaan 10 prosenttia vuoteen 2023 mennessä.”
Tämä uusi suunnitelma on hanke pienentää maan riippuvuutta öljystä – sekä energianlähteenä että tulojen tuojana. Saudi-Arabia, jolla on valtavat käteisvarannot, ei kehitä uusiutuvaa energiaa pelkästään kasvavan väestönsä tarpeisiin vaan myös vientituotteeksi.
”Tavoitteemme on keskipitkällä aikavälillä kehittää kuningaskunnasta valtio, joka kehittää, valmistaa ja vie kehittynyttä uusiutuvan energian tuotantoteknologiaa”, sanoo al-Falih.
Hanke ei tule yllätyksenä, koska olemme nähneet tämän suuntaista toimintaa Saudi-Arabiassa jo aikaisemminkin. Aikaisemmin tänä vuonna nähdyt raportit kertovat, että maailman suurin öljy-yhtiön Saudi Aramco miettii viiden miljardin US-dollarin sijoituksia uusiutuvan energian projekteihin. Pian sen jälkeen Saudi-Arabia julkisti tarjouspyynnöt 700 megawatin (MW) aurinko- ja tuulivoimaprojekteista. Maa suunnittelee myös uutta tarjouskierrosta 400 MW tuulienergian ja 620 MW aurinkoenergian rakentamisesta.
Jouko Lampila | Lähde: Clean Technica