Aurinko saattaa olla kilpailukykyinen kaikissa Euroopan maissa viidessä vuodessa

Etelä-Euroopassa aurinkosähkö pärjää jo nykyisillä alhaisilla tukkuhinnoilla ja maltillisena pysyvä korkotaso saattaa tuoda saman tilanteen Pohjois-Eurooppaan viidessä vuodessa.

Grid-parity tai verkkovastaavuus saattaa olla harhaanjohtava konsepti ja jos sen määritelmä jää epäselväksi, on vaikea tietää, milloin aurinkosähkö saavuttaa (tai on jo saavuttanut) sen, kertoo PV Magazine -sivuston uutinen. Kysymys on siitä, onko aurinko kilpailukykyinen perinteisten energianlähteiden ja muiden uusiutuvien kanssa.

European Technology and Innovation Platform Photovoltaics (ETIP PV) on julkaissut uuden tutkimuksensa, jolla tämä epäselvyys pyritään avaamaan. Raportissa kerrotaan mitä grid-parity ja kilpailukyky todellisuudessa on ja kuinka moni Euroopan maa on sen saavuttanut tai on lähellä sen saavuttamista.

raportinkansi

ETIP PV:n asiantuntijat selventävät, että verkkovastaavuus saavutetaan, kun aurinkosähkön hinta on alhaisempi kuin kuluttajien sähköstään maksama hinta. ETIP PV:n mukaan aurinkosähkö on saavuttanut tämän tason jo monessa Euroopan maassa. ”Vaikka kilpailukyky tarkoittaa tilannetta, jossa aurinkosähkön hinta laskee alle kuluttajien maksaman hinnan, on tämä vasta ensimmäinen askel kohti kilpailukyvyn todellista merkitystä”, huomauttaa raportti.

Raportissa aurinkosähkön kilpailukyky on laskettu erilaisilla oman käytön tasoilla 25 %:sta aina 100 %:iin ja kustannustaso on laskettu jokaiselle vuodelle vuoteen 2050 asti, ottaen huomioon aurinkosähkön kaikkien kustannustekijöiden trendit.

Raportti ei ota huomioon aurinkosähkön sosiaalisia tai ympäristöhyötyjä vaan toteaa, että niistä huolimatta aurinkosähkö on kohtuullisella oman käytön tasolla saavuttanut kilpailukyvyn jo monilla kypsillä markkinoilla kuten Saksassa ja Italiassa. Pohjoismaissa kuten Ruotsissa ja Suomessa vastaava kilpailukyky on saavutettavissa kattoasennuksissa seuraavien viiden vuoden aikana. Verkkovastaavuuden saavuttaminen riippuu kuitenkin oman käytön hyödyntämisestä.

Raportti myös kertoo, että pääoman keskimääräinen kustannus (WACC) on kaikkein merkittävin tekijä kilpailukyvyn saavuttamisessa, riippumatta sijoituspaikasta. ”Koska aurinkosähköllä on hyvin pienet käyttökustannukset, on investoinnin pääomakustannus merkittävä tekijä”, toteaa raportti. ”Suurin uhka aurinkosähkön kilpailukyvylle ovat erilaiset lainsäädäntöön, veroihin ja sääntelyyn liittyvät muutokset, jotka voivat vaarantaa sijoittajien luottamuksen ja siten nostaa pääomakustannuksia.”

ETIP PV:n raportin voi ladata TÄÄLTÄ.

ETIP PV:n SIVUILTA löytyy myös useita muita aurinkosähköön liittyviä julkaisuja.

Jouko Lampila | Lähde: ETIP PV ja PV Magazine | Otsikkokuva: Euroopan suurin aurinkosähkövoimala on 300 MW puisto Cestasissa Etelä-Ranskassa.