Eurooppa sai toissapäivänä enemmän offshore-tuulivoimaa kuin koskaan aikaisemmin ja Suomessa rikottiin eilen kaikkien aikojen tuulisähkön tuotantoennätys.
Etelä-Atlantin hurrikaanin rippeet kiertyivät laantuneina Eurooppaan, mutta niistä riitti vielä potkua ihan riittämiin. Pari päivää sitten tuntui hassulta, kun aamulla oli täysin tyyni keli ja sitten yhtäkkiä alkoi tuulla navakasti.
Avomerituulta ja maatuulta
Maanantaina 2.10.2017 kattoi tuulienergia 18,2% Euroopan sähköntarpeesta. Tanska oli tapansa mukaan kärjessä ja siellä tuulienergian osuus oli 83% koko sähköntarpeesta, yhteensä 78 gigawattituntia (GWh). Kakkosena tuli Irlanti, 49% ja 47 GWh. Saksassa tuulienergiaa toki saatiin absoluuttisesti eniten Euroopassa, 44% koko sähköntarpeesta eli 571 GWh.
Samana päivänä nousi avomerituulivoiman määrä Euroopassa korkeimmaksi kautta aikojen, sähköä saatiin 263 GWh. Määrä tietysti nousee ja ennätyksiä tullaan rikkomaan tulevaisuudessa yhä uudelleen, koska tuulivoimaa rakennetaan jatkuvasti lisää ja entistä suurempia voimaloita nousee merelle ja myös maalle.
Suomessa rikottiin ennätys eilen
Eilen tiistaina 3.10.2017 oli tuuli Euroopassa jo hiukan laantunut ja tuulienergia kattoi 14,8% koko sähköntarpeesta. Tanskassa kuitenkin edelleen 82% ja 78 GWh sekä Saksassa 41% ja 461 GWh. Suomessa varsinkin eilinen oli hyvin pilvinen ja aurinkoenergiaa saatiin hyvin vähän, mutta tuuli komppasi hienosti.
Suomen moniin muihin Euroopan maihin verrattuna varsin vaatimattomalla tuulivoimakapasiteetilla tuotettiin eilen 29 GWh sähköä, eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Määrä vastasi noin 13,3% koko sähkönkulutuksesta.
Tiistaina saatiin Suomessa enemmän tuulisähköä – 29 GWh – kuin koskaan aikaisemmin. Samaan aikaan toki Tanskassa tuuli kattoi 82% sähköntarpeesta ja Saksassa 41%, eli 461 GWh. Saksan pinta-ala muuten on melkein saman suuruinen Suomen kanssa, joten meillekin tuulivoimaloita vielä mahtuu. Kuva: WindEurope.
Kauppataseessa on toivomisen varaa
Suomeen tuodaan sähköä lähinnä Ruotsista ja Norjasta tyypillisesti 2 gigawatin (GW) teholla koko ajan. Kotimaista tuotantoa vähennetään ja lisätään vuorokauden mittaan niin paljon, että tuontimäärä säilyy lähestulkoon vakiona riippumatta kulutuksesta, joka yöllä on aina huomattavasti alhaisempi kuin päivällä. Tiistaina aamuyöllä tuonti kuitenkin putosi huomattavasti pienemmäksi, suunnilleen 500 megawattiin (MW) tai 0,5 GW:iin, vaikka sähkön markkinahinta kävi silloin hyvin alhaalla, noin 12-15 euron tasolla megawattitunnilta.
Käyrät kuvaavat sähkön kulutusta ja tuotantoa Suomessa. Käyrät seuraava toisiaan melko tarkasti ja niiden tyypillinen välimatka on noin 2 GWh. Erotus katetaan tuonnilla. Tiistaina aamuyöllä kauppatase kuitenkin kiitti, kun käyrät lähestyivät toisiaan vain 0,5 GWh:n etäisyydelle. Kaavio: Fingrid.
WindEurope kertoo tuulivoimatuotannon
WindEurope on tuulivoimateollisuuden ääni, joka pyrkii aktiivisesti edistämään tuulivoiman käyttöä Euroopassa ja koko maailmassa. Yhdistyksen sivuilta voi tilata sähköisen tiedotteen, joka kertoo päivittäin Euroopassa saadun tuulienergian määrän.
Jouko Lampila | Lähde: WindEurope