34 kuntaa aikoo osallistua Suomen ympäristökeskuksen ja KL-Kuntahankinnat Oy:n järjestämään aurinkovoimaloiden yhteishankintaan. Suurimmista kaupungeista sitoumuksensa ovat antaneet muun muassa Helsinki, Tampere, Oulu ja Seinäjoki.
Tilaus kattaa tällä hetkellä 81 aurinkovoimalaa ja niiden yhteenlaskettu teho on 1,2 MWp, mutta määrä tullee vielä lisääntymään.
Aurinkosähköjärjestelmiä asennetaan kuntien omistamien kiinteistöjen kuten koulujen, päiväkotien, palvelukeskusten ja kaupungintalojen katoille. Tampereella paneelit asennetaan muun muassa Tampere-talon katolle.
Yhteishankintaan ovat tervetulleita mukaan kaikki Suomen kunnat ja kuntaomisteiset organisaatiot. Kuntien ei välttämättä tarvitse tehdä kertainvestointia aurinkovoimalaan, vaan ne voivat rahoittaa hankinnan kuukausiveloituksella.
”Yhteishankinnat ovat tehokas keino luoda markkinoita uusiutuvalle energialle ja ilmastomyötäisille uusille teknologioille. Olemme todella iloisia kuntien osoittamasta kiinnostuksesta aurinkovoimaloiden yhteishankintaa kohtaan. Riittävän monet uskalsivat lähteä mukaan heti alkuvaiheessa, ja näin mahdollistivat hankinnan toteutumisen”, projektia vetävä Pasi Tainio Suomen ympäristökeskuksesta iloitsee.
Yhteishankinnasta on julkaistu tarjouspyyntö. Toimittaja valitaan syyskuussa 2016. Edelläkävijäkuntien voimaloiden asennukset tehdään syksyn 2016 ja kevään 2017 aikana.
Iin kuntaan eniten voimaloita
Eniten voimaloita aikoo hankkia Iin kunta, joka pitää investointeja uusiutuvaan energiaan yhtenä kasvunsa keskeisenä avaimena. Voimaloita tulee yhteensä 11 ja niiden yhteenlaskettu teho on 190 kWp. Voimaloiden hankinta liittyy Iin kunnan tavoitteeseen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia jo vuoteen 2020 mennessä.
”Iin kunnalla on jo ennestään hyviä kokemuksia aurinkoenergian tuottamisesta. Yhteishankinta on hyvä tilaisuus hankkia voimaloita lisää. SYKE ja Kuntahankinnat tekevät hankintaan liittyvän valmistelutyön ja suurempi hankintamäärä vaikuttaa toivon mukaan voimaloiden hintaan”, Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava sanoo.
Voimaloita sijoitetaan Iissä rakennuksiin, joissa energiaa kulutetaan läpi vuoden ja etenkin kesällä. Voimaloita ei kunnanjohtajan mukaan kannata hankkia vielä muuhun kuin omaan käyttöön, sillä aurinkosähköstä saatava hinta ei tee myynnistä tällä hetkellä kannattavaa.
Helppo liittyä mukaan
Yhteistyö Kuntahankintojen kanssa mahdollistaa kaikille Suomen kuntaorganisaatioille liittymisen mukaan käynnissä olevaan aurinkosähkövoimaloiden yhteishankintaan ilman omaa kilpailutusta. Sopimukseen voi liittyä heti ja jatkossa koko nelivuotisen sopimuskauden ajan.
Voimaloiden hintaan vaikuttavat voimalan koko ja asennuspaikka, joten sopimukseen tehdään erilaisia hintakategorioita. Laitteet ja niiden toiminta ovat kuukausiveloitusmallissa laitetoimittajan vastuulla koko sopimuskauden ajan. Kuukausiveloitus tekee sijoituksesta kunnan kannalta riskittömän myös siinä tapauksessa, että laitetoimittaja ajautuisi taloudellisiin vaikeuksiin.
Aurinkopaneelien tarjouspyyntö:
HILMA: Aurinkosähkövoimalat (KL-Kuntahankinnat Oy) <linkki: https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2016-017425>
Yhteishankintaan osallistuminen:
http://kuntahankinnat.fi/fi/energia/aurinkosahkovoimalat-2016 <linkki: http://kuntahankinnat.fi/fi/energia/aurinkosahkovoimalat-2016>
Lisätietoja
Suunnitteluinsinööri Pasi Tainio, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 350 7361
Hankinta-asiantuntija Antti Tuukkanen, KL-Kuntahankinnat, etunimi.sukunimi@kuntahankinnat.fi, puh. 050 569 6825
Lähde: Suomen ympäristökeskus
http://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus__kehittaminen/Ilmastonmuutoksen_hillinta_ja_muutoksiin_sopeutuminen/34_kuntaa_mukaan_aurinkovoimaloiden_yhte(39744)
Aurinkopaneeleja asennetaan yli 80:aan kuntien omistamiin kiinteistöihin, muun muassa Tampere-taloon. Kuva: Tampere-talo