Ruokaa vedestä ja ilmasta sähköenergialla

Ruokaa vedestä ja ilmasta sähköenergialla

Suomalainen startup-yritys Solar Foods Oy ryhtyy tuottamaan ravinnerikasta proteiinia vain vettä, ilmaa ja sähköä hyödyntämällä. Kaupallinen tuotanto on tarkoitus aloittaa vuonna 2020.

Toiminnan käynnistämiseksi yritys on saanut yhteensä kahden miljoonan euron rahoituksen sijoittajilta ja Business Finlandilta.

Ympäristöystävällistä ruokaa

Solar Foods Oy:n konsepti määrittää ruoantuotannon perusteet uudelleen, sillä se ei ole riippuvainen maataloudesta, säästä ja ilmastosta. Lisäksi proteiinivalmisteen hinta on kilpailukykyinen esimerkiksi soijaproteiinin kanssa.

”Aloitamme koetuotannon Suomessa tänä vuonna ja haemme Euroopan Unionilta uuselintarvikkeeksi hyväksymistä, jonka testaukset kestävät muutaman vuoden. Samalla aloitamme kuluttajatuotteiden valmistuksen testauksen yhteistyökumppaniemme kanssa”, kertoo yhtiön perustaja, teknologiajohtaja tekniikan tohtori Juha-Pekka Pitkänen.

”Tavoitteemme on kehittää proteiinista laadultaan korkeatasoinen tuote, jonka ympäristövaikutukset ovat 10–100 kertaa pienemmät kuin nykyisin markkinoilla oleva liha- tai sitä korvaavat tuotteet”, toteaa yhtiön toimitusjohtajana aloittava tekniikan tohtori Pasi Vainikka.

Biologinen tuotantoprosessi

Menetelmä on saanut alkunsa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston LUT:n yhteisestä tutkimuksesta. Periaatteena on kasvattaa ravinteikasta mikrobia panimon kaltaisessa laitoksessa. Mikrobi käyttää energianaan vetyä ja hiilidioksidia. Hiilidioksidi saadaan ilmasta ja vetyä syntyy, kun vettä hajotetaan elektrolyyttisesti sähkön avulla.

Sähköä on tulevaisuudessa tarjolla käytännössä rajattomasti, kun sitä tuotetaan aurinkopaneeleilla.

jauhetta2

Koelaitoksessa tuotettu proteiini on yksisoluista vaaleaa mikrobijauhetta. Siitä jalostetaan elintarvikkeita yhteistyökumppaneiden kanssa.

”Jos halutaan tehdä ruoasta ympäristöystävällisempää, on puututtava perusteisiin, eli päästävä maankäytöstä irti. Ilman maankäyttö ei ole metsien raivausta pelloiksi, valumia vesistöihin tai rehevöitymistä. Noin viidesosa kasvihuonekaasujen päästöistä johtuu ruoantuotannosta ja erityisesti lihantuotannosta ja metsien hävittämisestä”, Vainikka sanoo.

”Periaatteessa muutkin pystyvät valitsemaan jonkin mikrobin ja kehittämään tätä. Miten se tehdään energiatehokkaasti ja kehittämämme toimintatavat ja teknologia ovat kuitenkin patentoitavia”, Pitkänen kertoo.

”Julkisuuden myötä kilpailijoita tulee varmasti lisää. Siksi meillä on nyt kiire. Vielä emme tiedä toista yritystä joka olisi tekemässä jotain vastaavaa.”

Jouko Lampila | Lähde: Solar Foods Oy