Energia- ja investointiyhteenliittymä suunnittelee rakentavansa 250 MWp aurinkosähköä Puolaan. Se on askel täyttää EU-vaatimukset 20% uusiutuvien osuudesta vuoteen 2020 mennessä.
Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan Euroopan saastuneimmista 50 kaupungista 33 sijaitsee Puolassa. Syynä on lähinnä hiilen polttaminen, jolla tuotetaan 93% Puolan sähköenergiasta.
Tilanne on toivottavasti muuttumassa, kun Puolan hallitus haluaa täyttää EU:n kasvihuonekaasupäästöjen vaatimukset ja tuottaa 20% energiasta uusiutuvista lähteistä vuoteen 2020 mennessä. Tätä varten on avattu uusiutuvan energian huutokauppajärjestelmä vauhdittamaan alan kehittymistä.
Puolassa ja kansainvälisesti toimiva Sun Investment Group (SiG) yhdessä kumppaniensa kanssa on hankkinut 15% osuuden Puolan aurinkoenergiamarkkinasta. Liittoutuman on hankkinut huutokaupoissa 15 vuoden sopimukset ja suunnittelee investoivansa noin 40 miljoonaa euroa aurinkosähkövoimaloiden rakentamiseen.
43 erillistä projektia, yhteisteholtaan noin 42 megawattia (MWp), on hankittu Puolan nykyisen uusiutuvan energian tukijärjestelmän puitteissa. SiG suunnittelee kuitenkin laajentavansa projektisalkkuaan jopa 250 MWp:iin vuoden 2020 loppuun mennessä. Puolan hallituksen tuella on yhtiön mukaan keskeinen merkitys investointipäätösten toteutumisessa.
Länsi-Euroopan maista esimerkiksi Ranskassa, Britanniassa ja Saksassa on aurinkosähkön osuus koko sähkömarkkinasta suuruuskuokkaa 2,5%, 3,6% ja 6,2% vastaavasti. Saavuttaakseen esimerkiksi Ranskan 2,5% tason, pitäisi Puolalla olla 3,5 gigawattia (3 500 MWp) aurinkosähkökapasiteettia. Tavoite on kova, mutta välttämätön saavuttaa – jos ei vuonna 2020 – mahdollisimman pian sen jälkeen.
Vertailun vuoksi: Suomessa saadaan auringon säteilyenergiaa lähes yhtä paljon kuin Puolassa. Meillä oli aurinkosähkökapasiteettia VIIME VUODEN LOPUSSA käytössä noin 70 MWp, mikä tuottaa noin 60 gigawattituntia energiaa vuodessa. Tämä vastaa reilua 0,07 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.
Jouko Lampila | Lähde: Sun Investment Group