Tutkijoiden mukaan merenpinta voi nousta kuusi metriä vaikka Pariisin 2 asteen tavoite saavutettaisiin. Samalla öljyä kulutetaan enemmän kuin koskaan.
Ilmaston lämpeneminen saattaa olla kaksi kertaa suurempi kuin ilmastomalleissa on arvioitu, kirjoittaa The Guardian viime viikolla. Asiaa on arvioinut kansainvälinen tutkijaryhmä 17 maasta.
Jäätiköt pienenevät oleellisesti
Merenpinta voi myös nousta kuusi metriä tai enemmän, vaikka lämpeneminen pysyisi Pariisin sopimuksen kahden asteen tavoitteessa. Tämä tarkoittaisi, että taajaan asutut rannikkoalueet ympäri maailmaa ja kokonaiset valtiot Tyynellä valtamerellä jäisivät veden alle.
Viime viikolla Nature Geosciencessa julkaistut tulokset perustuvat kolmen lämpimän ajanjakson tarkasteluun viimeisten 3,5 miljoonan vuoden ajalta. Näinä jaksoina maapallon lämpötila oli 0,5-2,0 astetta korkeampi, kuin 1800-luvun esiteollisena aikana.
Tutkijat havaitsivat, että yhdestä kahteen asteen lämpeneminen johti merkittävään Grönlannin ja Etelämantereen jääpeitteen vähenemiseen ja merenpinnan nousuun ainakin kuusi metriä – useita metrejä enemmän kuin nykyiset ilmastomallit ennustavat vuoteen 2100 mennessä.
Öljyä kuluu enemmän kuin koskaan
Viime vuonna raakaöljyä kulutettiin maailmassa 99 miljoonaa tynnyriä (159 litraa) päivässä ja tänä vuonna kulutus ylittää hyvin todennäköisesti 100 miljoonaa tynnyriä päivässä. Tämä tarkoittaa noin 150 ”supertankkeri”-säiliölaivalastia joka päivä.
Uusiutuvan energian tuotanto kasvaa vauhdilla, mutta liikenne kuluttaa öljyä enemmän kuin koskaan ja määrä kasvaa jatkuvasti. Arviolta puolet öljystä käytetään liikenteessä ja EU:ssa liikenteen kasvihuonepäästöt muodostavat jo suurimman päästölähteen, noin neljänneksen kaikista kasvihuonepäästöistä.
Öljyn kulutus tonneina henkilöä kohden vuonna 2017. Kuva: BP.
Pohjoismaissa käytetään paljon öljyä henkeä kohden ja Pohjois-Amerikka on aivan omassa luokassaan. Kasvu on kuitenkin voimakkainta – viiden prosentin luokkaa vuodessa – Kiinan ja Intian kaltaisissa maissa, joiden kulutus on vielä suhteellisen alhaisella tasolla.
Vähentäminen välttämätöntä kaikkialla
Historiallisena aikana maapallon lämpimät jaksot kehittyivät oleellisesti hitaammin kuin nykyinen ihmisen aiheuttama lämpeneminen.
– Menneisyyden lämpenemisjaksojen tarkastelu kertoo, että useat vahvistavat mekanismit saattavat lisätä pitkän ajan lämpenemistä huomattavasti enemmän kuin nykyiset ilmastomallit antavat olettaa, sanoo Bernin yliopiston professori Hubertus Fischer, joka on yksi Nature Geoscience -artikkelin johtavista kirjoittajista.
– Tämä tarkoittaa, että yli kahden asteen lämpenemisen hiilitase saattaa olla paljon pienempi kuin on arvioitu. Tilaa virheille Pariisin tavoitteiden saavuttamiseksi on hyvin vähän.
Jouko Lampila | Lähde: The Guardian & IEA