Mikkelissä käytetään aurinkoenergiaa monitoimihallin jäähdyttämiseen ja muuhun energiantarpeeseen

Mikkelissä käytetään aurinkoenergiaa monitoimihallin jäähdyttämiseen ja muuhun energiantarpeeseen

Monitoimihalli Saimaa Stadiumin kiinteistössä Mikkelin Kalevankankaalla on otettu käyttöön mittava aurinkovoimala.

Hallin seinälle asennetun lähes 400 aurinkopaneelin järjestelmän toimitti Etelä-Savon Energia Oy (ESE). Merkittävä osa kiinteistön vuotuisesta sähkönkulutuksesta katetaan uusiutuvalla energialla.

Keidas liikunnalle ja hyvinvoinnille

Ajatuksen liikuntaa ja kulttuuria yhdistävän monitoimihallin rakentamisesta yhteisprojektina, jossa kaupungin lisäksi olisi mukana ammattikorkeakoulu ja Suomen Nuoriso-opisto, esitti ensimmäistä kertaa ääneen Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander vuonna 2013. Mikander ei tehnyt ehdotustaan sattumalta, vaan taustalla oli pitkään kypsynyt harkinta.

Mikkelin kaupunki oli nimittäin teettänyt jo vuonna 2012 selvityksen, jonka mukaan kaupungissa oli akuutti tarve liikuntapaikkojen lisärakentamiselle. Erilaisten vaihtoehtojen joukosta monitoimihalli nousi esiin toteuttamiskelpoisimpana vaihtoehtona. Hallin päiväkäyttäjiä olisivat muun muassa koulut ja oppilaitokset. Iltaisin se palvelisi kaupunkilaisten ohella urheiluseurojen tarpeita.

Bruttoalaltaan lähes 11000-neliöisen monitoimihallin tilat tuovat Mikkeliin ennenäkemättömät mahdollisuudet järjestää näyttäviä konsertteja, kansainvälisiä urheilukilpailuja, messuja sekä muita suurtapahtumia. Halliin valmistuu hyvinvointilaboratorio testausalueineen sekä monipuoliset tilat liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvälle yrittäjyydelle. Kaupungin uusina matkailuvaltteina toimivat myöhemmin julkaistava viihdeliikuntakokonaisuus sekä tapahtumat.

Aurinkoenergiaa kaupungin omalta yhtiöltä

Stadiumin raviradan puoleisella seinällä on 396 kappaletta 260 watin nimellistehoisia (Wp) aurinkopaneeleja. Koko voimalan teho on 103 kWp ja ennustettu vuosituotto 61 000 kilowattituntia (kWh). Aurinkopaneelien yhteenlaskettu pinta-ala on noin 673 neliömetriä.

Voimala on liitetty ESEn energianhallintajärjestelmään, ja ESE valvoo aurinkovoimalan toimintaa reaaliaikaisesti. Voimalan tuottama teho käytetään pääsääntöisesti kiinteistön jäähdyttämiseen kesällä.

– ESElle Saimaa Stadiumin seinärakenteinen aurinkovoimala tarjosi uuden haasteen, josta syntyi samalla uusi tuote: Sandwich-seinärakennetta varten kehitimme yhdessä ESEn osakkuusyhtiö Finnwindin kanssa uuden kiinnitysmekanismin, kertoo ESEn tuotepäällikkö Toni Hannula.

Hannulan mukaan Saimaa Stadiumin aurinkovoimala edustaa ESEn Spector-voimalakokonaisuutta: suunnittelu, asennus, valvonta sekä huolto- ja ylläpitopalvelut kuuluvat kokonaisvaltaiseen voimalakokonaisuuteen, jota ESE tarjoaa asiakkailleen. Saimaa Stadiumi Oy:n toimitusjohtaja Timo Welsby korostaa, että uusiutuvan energian hyödyntäminen sopii hyvin Stadiumille.

– Ekologisuus on tärkeä arvo meille. Asiakkaat ovat tänä päivänä hyvin ympäristötietoisia ja toisaalta Stadiumin sijainti luonnonsuojelualueen vieressä velvoittaa ympäristön huomioonottamista, tähdentää Welsby.

Aurinkovoimala on kahden paikallisen toimijan yhteistyöhanke. Saimaa Stadiumi on uudenlainen urheilun, elämysten ja hyvinvoinnin yhdistävä monitoimiareena Mikkelin Kalevankankaalla. Sen omistavat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Mikkelin kaupunki ja Suomen Nuoriso-opisto.

ESE on energiayhtiö, joka panostaa oman sähkön- ja kaukolämmöntuotannon lisäksi biokaasun tuotantoon sekä aurinkosähkö- ja energianhallintaratkaisuihin.

Jouko Lampila | Lähde: ESE | Otsikkokuva: Heidi Makkonen, paneelien asennustyö puolivälissä 12.7.2018