Ilmastonmuutos herättää keskustelua ja vaihtelevia näkemyksiä monella tasolla. Mitä minä voin tehdä, onko yhteisillä teoillamme vaikutusta ilmastonmuutokseen, entä mitä se maksaa minulle?
Turku Energian teettämän tutkimuksen mukaan vain noin kolmannes suomalaisista kokee, että heidän arjen energiavalintansa vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Energiantuotannon ympäristövaikutuksia enemmän kansalaisia huolestuttavat hinnankorotukset ja energiayhtiöiden myynti ulkomaiseen omistukseen. Tasavallan Presidentti on asiasta paljon toiveikkaampi.
Pienet purot – suuri virta
– Taisin minäkin joskus ajatella, ettei ilmastonmuutosta omilla pienen mittakaavan puuhilla torjuta, sanoo Presidentti Sauli Niinistö viime viikolla kirjoituksessaan. – Mutta pieni miljoonakertaisena onkin suuri; Suomessa noin 2/3 kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta. Maailmalla, globaalisti, onkin sitten kyse miljardikertaisuuksista.
Presidentti arvioi monien ajattelevan, että on jotenkin omaa elämää ahdistavaa tai rajoittavaa tai ainakin kukkaroa kuormittavaa yrittää vähentää tekemistensä ympäristövaikutuksia. Presidentti Niinistö kertoo tehneensä joitakin vuosia sitten kansalaisen ilmastolupauksen ja pyrkineensä sitten toimimaan sen mukaan. Aika on hänen mukaansa ollut sen jälkeen antoisaa ja moni asia on näyttäytynyt aivan uudessa valossa.
– Otetaan esimerkiksi vaikka kaupassakäynti, jatkaa Niinistö. – Ennen tuli mietittyä, mitä mikin maksaa. Mittana olivat eurot. Nyt yhä useammin pohtii, mitä mikin vaikuttaa. Mitta on vaihtunut rahasta arvoon. Eikä elämä siitä juuri sen kalliimmaksi ole tullut, arvokkaammaksi kyllä. Johtunee varmaan siitä, että nyt ostaa tarkemmin, tarpeeton jää pois ja ruuan suhteen lihaa kuluu vähemmän.
Hinta jyrää valintapäätöksissä
– Tulos ei varsinaisesti yllätä, sanoo Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen. – Jos energian kulutus- ja ostopäätökset kuitenkin perustuvat vain hintaan, ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaikeutuu huomattavasti.
Tiedon lisäksi ihmisten valintoja ohjaavat tunteet. Turku Energia selvitti tutkimuksen avulla omatunnon sekä energiankulutuksen ja sen ostamisen suhdetta. Tulosten mukaan energiaomatuntoon liitetään uusiutuvat sähkön- ja lämmön tuotantomuodot, energian säästäminen, liikkumisen ratkaisut ja kierrätys.
Suomalaiset ovat tietoisia ympäristöystävällisistä tuotantomuodoista. Puhtaimpana pidetään aurinkovoimaa, jonka perässä tulevat tuuli- sekä vesivoima. Ostopäätöstä kuitenkin ensisijaisesti ohjaavat hinta, jakelun häiriöttömyys ja sähkösopimuksen tekemisen helppous. Lopulta kuitenkin hinta jyrää ja omatunto vaiennetaan taustalle.
Suomalaiset ovat onnekkaita
USA:ssa on virallinen taho pitkään suhtautunut kieltävästi ilmastonmuutokseen. Viimeaikaisten uutisten mukaan Valkoinen talo on nyt kuitenkin ilmoittanut, että ilmastonmuutos on todellisuutta, se tulee etenemään vääjäämättä ja nostamaan maapallon keskilämpötilaa luultavasti 3-4°C.
Yllättävää Valkoisen talon kannanotossa on, että sen mukaan USA:n päästöt ovat niin pieni osa kokonaisuudesta ja vaikutusmahdollisuudet niin vähäiset, että ei kannata tehdä mitään! Eletään siis, kuin mitään ei olisi tapahtunut eikä tulisi tapahtumaan! Tilastojen mukaan USA:n osuus maapallon koko energiankulutuksesta on kuitenkin toiseksi suurin Kiinan jälkeen ja henkilöä kohden laskettu kulutus ylivoimaisesti suurin.
Ai miksi suomalaiset ovat onnekkaita? On onnekasta elää maassa, jossa puhutaan asiaa ja puhutaan totta. On myös onnekasta, että valtion korkein johto ymmärtää ja suhtautuu asiaan vakavasti. Se antaa meille mahdollisuuden toimia esimerkkinä ja tulla kuulluksi. Se antaa myös suomalaisille yrityksille mahdollisuuden kehittää ratkaisuja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja saavuttaa asiakkaiden luottamus maailmalla.
Tasavallan Presidentti uskoo, että meillä on mahdollisuus vaikuttaa ja saavuttaa parempi tulevaisuus. Presidenttiimme voi luottaa. Tekemämme pienet purot muodostavat suuren virran ja tämän päivän pienet uhraukset tekevät tulevaisuudesta mahdollisen ja toivottavasti myös paremman.
Jouko Lampila | Lähde: Tasavallan Presidentti, Turku Energia