Kerrankin yhtiö, jolla on varaa panostaa ympäristöystävälliseen rakentamiseen

Kerrankin yhtiö, jolla on varaa panostaa ympäristöystävälliseen rakentamiseen

Ahvenanmaalainen peliyhtiö Paf panostaa uuteen pääkonttoriinsa, jonka tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kestävyys, viihtyvyys ja energiaomavaraisuus.

Suunnitteluvaihe aloitettiin vuonna 2013 ja johtoajatuksena oli tuolloin kannustaa 200 työntekijää lisäämään keskinäistä yhteistyötä ja samalla vähentämään ympäristövaikutuksia. Nyt Maarianhaminassa sijaitseva rakennus on valmis.

paf-ilmakuva

Pafin pyrkimys – josta se on myös palkittu – on olla kaikkein vastuullisin peliyhtiö, ja tämä ajatus oli myös rakennushankkeen lähtökohtana. Rakennuksen julkisivu ja katto on katettu aurinkopaneelein (katso faktaruutu), ja niiden ansiosta pääkonttori on energiantuotannossaan täysin omavarainen. Omavaraisuutta edesauttavat tietysti Ahvenanmaan monet aurinkotunnit.

Paf Kontor Åland

Julkisivu on muodoltaan kaareva, mikä minimoi lämmönhukan ja muodostaa samalla sisäpuolelle sosiaalisesti kiehtovan kohtauspaikan. Rakennusmateriaalina on käytetty pääasiassa puuta (katso faktaruutu). Kaarevan rakenteen johdosta seinän paneelit ovat eri kokoisia. Naps Solar Systems valmisti rakennukseen 27 eri kokoa olevat paneelit.

Paf Kontor Åland

Säästeliään energiankulutuksen ohella vähintään yhtä ainutlaatuista on se, että rakennuksen suunnittelussa on keskitytty yhtä paljon ulkoisiin ja sisäisiin tekijöihin, kertoo sisustusarkkitehti Bettina Ingves. Rakennuskonsepti perustuu tutkimukseen, jossa tutkittiin ihmisten välistä vuorovaikutusta ja kuinka sitä voidaan lisätä. Avoimen tilan ja sisustuksen valinta perustuvat juuri näihin tutkimustuloksiin. Suurista muutoksista huolimatta monia osia vanhasta sisustuksesta on onnistuttu hyödyntämään uudelleen ja sulauttamaan uuteen konseptiin. Tuloksena on parempi työympäristö ja lisääntynyt yhteisöllisyys.

Myös Pafin viestintäjohtaja on sitä mieltä, että yhteisöllisyys ja avoimet tilat ovat rakennushankkeen peruspilareita, tärkeää ympäristöaspektia unohtamatta.

”Rakennuksen muoto on suunniteltu sopimaan niihin monenlaisiin yhteistyötarpeisiin, joita Pafin kaltaisissa monimuotoisissa organisaatioissa ilmenee. Työpisteet on erotettu toimistossa lasiseinin näkyvyyden lisäämiseksi. Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka näkevät toisiaan usein, tekevät myös usein parempaa yhteistyötä. Aivan kuten kaikessa toiminnassamme ja Pafin suhtautumisessa asiakkaisiinsa, yhteisöllisyys on ollut myös rakennushankkeemme selkein johtoajatus”, sanoo Pafin viestintäjohtaja Anders Sims.

Paf Kontor Åland

Konttorin avoimen tilan yllä leijuu suuri, pallon muotoinen kokoustila, joka on koristeltu ahvenanmaalaisen taiteilijan Jonas Wilénin maalaamin kuvin. Pallo symboloi pelejä ja arjen luksusta, jotka ovat tärkeä osa Pafin toimintaa. Yhtiön koko voitto kun ohjataan hyviin tarkoituksiin yhteiskunnan käyttöön.

”Rakennuksen energiatehokkuus on omaa luokkaansa ja sen julkisivuun on integroitu aurinkopaneeleja. Lisäksi sekä sen runko että palkisto ovat puuta, mikä tekee rakennuksen ilmapiiristä miellyttävän ja samalla melua hälventävän. Työympäristö on tehty Pafin työskentelytapoihin sopivaksi: joustavaksi ja muunneltavaksi tilaksi, jonka kaikki eri osastot avautuvat rakennuksen keskiössä olevalle torille”, kertovat rakennuksen suunnitelleet arkkitehdit.

Rakennuksen ovat suunnitelleet yhteistyönä arkkitehti ja passiivitaloasiantuntija Hans Eek, arkkitehti Hans Murman ja sisustusarkkitehti Bettina Ingves.

Faktaa Pafin pääkonttorista

Rakennusprojektin kustannukset

14,5 miljoonaa euroa.

Valitsimme rakennusmateriaaliksi liimapuun, koska se on

  • uusiutuvaa ja kotimaista
  • kestävää ja kevyttä
  • huonosti syttyvää
  • puhdasta ja helposti työstettävää
  • sisäilman kannalta hyvä vaihtoehto

Aurinkopaneelit

  • 742 aurinkopaneelia
  • 1400 m2
  • 208 KW yhteensä
  • 154 MWh yhteensä vuosittain

Jouko Lampila | Lähde: Ålands Penningautomatförening