Kinkun rasvasta tehdään nyt uusiutuvaa jouludieseliä

Kinkun rasvasta tehdään nyt uusiutuvaa jouludieseliä

Tänä jouluna ei kinkun paistorasvoja ole laitettu kompostiin, vaan dieselin tuotantoon ja hyväntekeväisyyteen.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden alulle laittama projekti, jonka tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Ylimääräiset paistorasvat on pyydetty palauttamaan kierrätyspisteisiin ja niistä valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla.

Uusia raaka-aineita energiantuotantoon

Lopuksi paistinrasvasta valmistettu polttoaine lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki, Maa- ja kotitalousnaiset sekä YTP ry.

Yhden kinkun paistorasvalla henkilöautolla voi ajaa jopa kolme kilometriä. Ja kinkkuahan Suomessa syödään 7 miljoonaa kiloa joka joulukaudella. Lähemmäs miljoona kinkkua tuottaisivat siis ylimääräistä energiaa parin miljoonan kilometrin autoiluun.

– Biotalouden osuus fossiili-, mineraali- ja biotalouksien tasapainossa kasvaa. Uusien raaka-aineiden etsiminen ja teknologioiden kehittäminen on todella mielenkiintoista. Löydämme koko ajan uusia mahdollisuuksia ainevirroista, joita olemme tottuneet pitämään jätteenä. Tempauksessa on paljon hyvää niin kansantaloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta, kertoo tekniikan tohtori Maija Pohjakallio Kemianteollisuudesta.

Joulun laaja yhteistyöprojekti

Kinkkutempun toteuttamisessa on mukana monta toimijaa. Aluksi kuluttaja kerää rasvat puhtaaseen tyhjään maitotölkkiin ja vie sen K-ryhmän järjestämään kierrätyspisteeseen, joita on ainakin parillakymmenellä paikkakunnalla ympäri maata. Sieltä Lassila & Tikanoja kuljettaa sen Honkajoki Oy:lle käsiteltäväksi. Honkajoella jätteitä on kierrätetty ja hyödynnetty jo toistakymmentä vuotta. Siellä kinkkumassasta erotetaan muun muassa rasva ja vesi.

Honkajoelta rasva jatkaa matkaansa Porvooseen Nesteen jalostamolle, joka syöttää rasvan prosessiinsa ja tekee siitä dieseliä. Uusiutuvasta dieselistä tulevat varat lahjoitetaan vähävaraisia perheitä vapaaehtoisvoimin tukevalle Hope ry:lle ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevälle joukkueurheiluhanke Iceheartsille.

Tärkeintä on ajatus ja konkreettinen esimerkki

Kinkkutempussa rasvoja joudutaan kuljettamaan aika pienissä erissä ympäri maata ja biodieselin valmistaminenkaan ei ole täysin päästötöntä. Kinkkutemppu tuskin riittää pelastamaan maapalloa fossiilisen energian aiheuttamilta ongelmilta, mutta ratkaisu onkin erilaisten vaihtoehtojen ymmärtämisessä ja pienten purojen yhdistämisessä.

Keräys jatkuu vielä tammikuun 2. päivään asti. Vastaanottopisteiden sijainti löytyy projektin sivustolta www.kinkkutemppu.fi.

Jouko Lampila | Lähde: Kinkkutemppu.fi