
Ympäristöystävällisen ja päästöttömän teknologian kehitykseen pitää saada oleellisesti lisää vauhtia, että kasvihuonekaasujen lisääntyminen saadaan kuriin, kertoo Duke Universityn tuore tutkimus.
Yliopiston laskelmien mukaan Pariisin sopimuksessa asetettua ilmaston lämpenemisen rajoittamista ei saavuteta, ellei puhtaan teknologian leviämistä saada kiihdytettyä aivan oleellisesti, jopa kymmenkertaiseksi aikaisemmasta.
– Uusia käänteentekeviä keinoja teknologian kehityksen hyödyntämiseen tarvitaan koko maapallon mittakaavassa, mikäli päästötavoitteet aiotaan saavuttaa, sanoo tutkimusta johtanut Gabriele Manoli.
Mallit tulevaisuuden CO2-päästöistä ja lämpötilan noususta osoittavat, että Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi puhtaan teknologian kehittämisen ja käyttöönoton pitää vauhdittua 10-kertaisesti entisestä. Kaavio: Duke University
Tutkimuksessa hyödynnettiin differentiaalilaskentaa sen selvittämiseksi, miten maailman hiilidioksidipäästöt henkilöä kohden ovat lisääntyneet vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Sitten tutkijat vertasivat tätä nopeutta uusien vähähiilisten teknologioiden kehitysvauhtiin.
Analyysin mukaan CO2-päästöt henkilöä kohti ovat suunnilleen kaksinkertaistuneet aina 60 vuoden välein. Merkittävin syy päästöjen kasvuun näyttäisi olevan viiveet päästöjä hillitsevän teknologian kehittymisessä ja käyttöönotossa.
– Joskus nämä viiveet ovat luonteeltaan teknologisia, mutta hyvin usein myös poliittisia tai taloudellisia rajoitteita, selittää Manoli. – Joka tapauksessa, laskelmamme osoittavat, että vihreän teknologian levittämisen vauhti pitää kymmenkertaistaa, että voimme saavuttaa Pariisin tavoitteet.
Jouko Lampila | Lähde: Phys.org | Otsikkokuva: Hybridi tuuli- ja aurinkovoimala Zirjessä, Kroatiassa käsittää 2 400 watin tuuligeneraattorit ja 4 000 watin aurinkopaneelit. Kuva: Nenad Kaji, Wikimedia Commons