Aurinkosähkön suosio on kasvanut kovaa vauhtia ja viime vuoden aikana alalle on tullut varmaan sata uutta laitekauppiasta. Esille on noussut myös yksittäisiä ikäviä lieveilmiöitä.
Suomen Lähienergialiitto on puhtaan energia kuluttajien asialla ja yhdistyksen tavoitteena on tehdä uusiutuvan energian käyttöönotosta ja älykkään energian käytöstä Suomessa mahdollisimman vaivatonta. Järjestöpäällikkö Tapio Tuomi kertoo liiton tietoon tulleen tapauksia, joissa aurinkosähköjärjestelmiä on myyty erityisesti ikääntyneille asiakkaille väärillä tiedoilla ja monta kertaa markkinahintaa kalliimmalla.
– Kohteina ovat olleet erityisesti ikäihmiset, ja kauppatapa on ollut poikkeuksellisen aggressiivinen, Tuomi kertoo. – Myyjä on kiertänyt ovelta ovelle, ja hankinnasta kiinnostuneiden on pitänyt tehdä sopimus saman tien. Tässä on käytetty hyväksi ihmisten tietämättömyyttä sekä yleistä väärinkäsitystä, että aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen olisi hyvin kallista.
Myyjät ovat antaneet vääriä tietoja järjestelmien toiminnasta, väittäneet niiden tuottavan jopa lumikinoksen alla ja toisaalta luvanneet alan käytäntöä oleellisesti lyhyempiä takuuaikoja.
Poikkeuksellisia tapauksia on Tuomen mukaan tullut esille viime kesän ja syksyn aikana ainakin Länsi- ja Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla. Asiaa ryhdyttiin seuraamaan, kun liiton jäsenyritykset olivat alkaneet saada yhteydenottoja asiasta hämmentyneiltä kuluttajilta. Myyjä vaikuttaa olevan kaikissa tapauksissa sama yritys.
Kauppahinta on luonnollisesti aina myyjän ja ostajan välinen sopimus, eikä kalliin hinnan pyytämisessä sinänsä ole mitään laitonta. Esille tulleissa tapauksissa asiakkaita on ilmeisesti kuitenkin johdettu selkeästi harhaan. Kohtuuttoman hinnan lisäksi kotimyynnin ehdotonta 14 päivän peruutusoikeutta on pyritty rajoittamaan.
Oikeaa tietoa ja rehellistä neuvontaa aurinkosähköstä saa esimerkiksi Suomen Lähienergialiitosta. Hintatietoja löytyy myös esimerkiksi Finsolar-hankkeen sivuilta. Tyypillinen omakotitalon katolle asennettava 3–20 kilowatin järjestelmä on Finsolarin mukaan maksanut vuosina 2014–2015 keskimäärin 1 600–2 500 euroa kilowattia kohti, sisältäen arvonlisäveron. Finsolarin sivut löytyvät TÄÄLTÄ.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat.
Jouko Lampila | Lähde: Suomen Lähienergialiitto