Mikkelissä on tulevana kesänä asuntomessut ja kaupungin vihreyden pitää näkyä tulijoille jo kaukaa. 5-tien varteen kaupungin eteläpuolelle rakennetaan 300 kilowatin voimala, joka näkyy hyvin etelästä tulijoille.
Etelä-Savon Energia Oy (Ese) on Mikkelin kaupungin omistama energiayhtiö, joka toimittaa käytännössä metsähakkeesta tuotettua sähköä ja kaukolämpöä ydinkaupungin alueella. Yhtiöllä on Pursialassa CHP-voimalaitos, joka tuottaa sähköä 60 megawatin- ja kaukolämpöä 130 megawatin teholla, vastaavasti noin 200/400 gigawattituntia vuodessa. Ese on jo pitkään ollut myötämielinen uusiutuville energialähteille ja myös aurinkoenergialle.
Maakunnan ykköslehti Länsi-Savo kertoi pari päivää sitten, että Eselle valmistuu aurinkosähkövoimala Pitkäjärven alueelle viitostien varteen ennen kesää. Paikkaa maastossa on jouduttu hieman hienosäätämään, koska meluvallit ja liito-oravan suoja-alueet rajoittavat tilaa. Esen mukaan alkuperäinen tavoite katseet vangitsevasta kohteesta asuntomessuvieraille toteutuu.
Panostuksella aurinkosähköön Ese haluaa lehden mukaan profiloitua ekologisena energian tuottajana ja kestävän tulevaisuuden rakentajana. Samalla tuetaan Mikkelin kaupungin pyrkimystä olla Euroopan mitassa erityisen vihreä kaupunki.
– Mikkeli on jo kärkikaupunki uusiutuvan energian tuottamisessa, sanoo Esen toimitusjohtaja Erkki Karppanen Länsi-Savon haastattelussa. – Pursialassa se ei näy päällepäin, mutta aurinkovoimalassa panostukset konkretisoituvat.
Aurinkovoimalan teho on 300 kWp, minkä Karppanen toteaa olevan toki suhteellisen vähän, mutta asettuvan kansallisessa mittakaavassa merkittäväksi. Ese on jo aikaisemmin toimittanut Haminaan 725 kWp vastaavantyyppisen laitoksen yhteistyössä Finnwind Oy:n kanssa.
Mikkelissä kysymyksessä on noin puolen miljoonan euron investointi ja laitokseen tulee liittymään poikkeuksellisen paljon erilaista tutkimus- ja koulutusyhteistyötä sekä data-analytiikkaa.
Projektissa on mukana myös paikallinen valmistaja, sillä mikkeliläinen Valoe Oyj toimittaa noin kaksi kolmasosaa laitoksen 1 132 aurinkopaneelista. Loput paneelit tulevat toiselta valmistajalta, mikä antaa mahdollisuuden muun muassa vertailla paneelien tehoja.
Jouko Lampila | Lähde: Länsi-Savo